Noticies


Noticies

Protagonisme de la Procura en el Dia de la Justícia
7 de Novembre de 2024

Protagonisme de la Procura en el Dia de la Justícia

La Procura ha tingut un doble protagonisme en l’acte de celebració del Dia de la Justícia que, encapçalat pel president de la Generalitat, Salvador Illa, i el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha tingut lloc avui al Palau de la Generalitat, i que ha comptat amb la presència del degà de l’Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona (ICPB) i president del Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya, Javier Segura Zariquiey.

En aquest marc s’ha atorgat la menció honorífica a la Comissió de Digitalització de l’Observatori Català de la Justícia, de la qual n’és membre el vicesecretari de l’Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona, Carlos Molina Blanchar. Impulsada amb l’objectiu de col·laborar en l’Estratègia Judicial 2030, la Comissió ha treballat en la definició dels sis eixos estratègics que inspiren l’Estratègia, així com en la identificació dels reptes i objectius que es pretenen assolir per a cada eix.

Per la seva part, el procurador dels tribunals i president de la Comissió d’Assistència Jurídica Gratuïta i Torn d’Ofici del Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya, Jesús Bley Gil, ha rebut la medalla d’honor de la Generalitat de Catalunya per serveis excepcionals a la justícia. D’ell i de la seva trajectòria s’ha valorat la “sensibilitat excepcional envers els col·lectius més vulnerables de la nostra societat”, el “ferm compromís amb el servei públic” i la “dedicació a la Comissió d’Assistència Jurídica Gratuïta de Barcelona” des de fa 25 anys, alhora que s’ha destacat que “és un exemple de compromís, dedicació i excel·lència en el camp de la justícia gratuïta, i de la defensa del paper dels procuradors de tribunals” en el que té d’“aportació de gran valor a la societat catalana”.

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha volgut destacar les “trajectòries vitals i vocacionals en diversos àmbits” del conjunt de guardonades i guardonats i ha posat èmfasi en la voluntat de configurar una justícia “independent, rigorosa, eficient i moderna”. Des d’aquesta òptica ha manifestat la predisposició del Govern a la “plena col·laboració” per assolir reptes en aquest camp, com poden ser una major coordinació amb el conjunt de cossos i forces de seguretat i l’impuls de més òrgans judicials a Catalunya per proporcionar un bon servei a la justícia en benefici del conjunt de la ciutadania.

En la seva intervenció, el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha posat en valor el diàleg bilateral establert amb els diversos agents i operadors de la Justícia i el punt de trobada que, en aquest camp, suposa l’Observatori Català de la Justícia. S’ha referit a alguns dels reptes pendents, com és el cas de la congestió –que ha atribuït a “múltiples factors”–, i també a les fortaleses (com pot ser la nova llei d’eficiència en l’àmbit judicial estatal o l’aplicació de l’oficina judicial en més de la meitat dels partits judicials), sense oblidar el doble objectiu que representa el desplegament del dret civil català i la potenciació de la mediació o justícia restaurativa. Ho ha fet amb una reivindicació final en forma de propòsit: que la justícia “tingui cura dels més febles, és a dir, de les víctimes”.

En el marc del Dia de la Justícia la magistrada emèrita del Tribunal Suprem Rosa Maria Virolés Piñol ha rebut el Premi Justícia de Catalunya per a l’any 2024.