Noticies


Noticies

L’art de la procuradoria, objecte d’exposició a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona
25 de Juny de 2024

L’art de la procuradoria, objecte d’exposició a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (Casa de l’Ardiaca) acull l’exposició “Morando in Arte. L’art de la procuradoria”, una mostra que explica els orígens remots de la professió i que visibilitza els inicis i l’evolució de l’associació professional a Barcelona.

Inaugurada el passat 20 de juny, l’acte va comptar amb la intervenció de Javier Segura Zariquiey, degà del Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona (ICPB), Sílvia Domènech, directora de l’Arxiu, i Àngel Busquets, comissària de la mostra.

En la seva intervenció, el degà va recordar que “l’any 2012 vam celebrar el 500 aniversari de la constitució de la primera corporació de procuradors i vam prendre consciència com a col·lectiu del valor del nostre fons històric”. El 2014 l’ICPB va lliurar en comodat el seu fons documental a l’Arxiu Històric de la Ciutat amb la triple voluntat de garantir-ne la seva preservació, fer-lo accessible als investigadors i fer-ne una mostra pública.

Podem dir, amb orgull, que som uns operadors jurídics amb un llegat històric envejable i plenament consolidats”, va reblar Javier Segura Zariquiey. I és que a Catalunya ja es referia la figura del procurador en un text datat al segle X o XI. Per la seva part, el Rei Ferran el Catòlic, al segle XVI, va aprovar les primeres ordenacions i va establir la Confraria de Procuradors de Sant Iu, la primera corporació de l’ofici de la procura a la ciutat de Barcelona.

El títol de l’exposició de la Casa de l’Ardiaca (“Morando in Arte”) al·ludeix a l’aprenentatge de l’ofici (en l’època, les professions lliures s’anomenaven arts) per part de l’aspirant de la mà d’un professional que ja exercia aquesta activitat, això és, vivint en la professió.

La mostra conté documents del propi Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona i també procedents d’altres institucions (monarquia, Consell de Cent i Ajuntament de Barcelona) que els han donat el marc legal. Es pot visitar fins el proper 9 de novembre.