Noticies


Noticies

LA CAMBRA DE COMERÇ PRESENTA UN ESTUDI SOBRE LA INEFICIÈNCIA DEL SISTEMA D´EXECUCIÓ DE SENTÈNCIES JUDICIALS
12 de Gener de 2018

LA CAMBRA DE COMERÇ PRESENTA UN ESTUDI SOBRE LA INEFICIÈNCIA DEL SISTEMA D´EXECUCIÓ DE SENTÈNCIES JUDICIALS

Aquest matí, a l'Auditori de la Cambra de Comerç de Barcelona, s'ha presentat l'estudi titulat "L'impacte econòmic del sistema d'execució de sentències judicials i propostes de millora", que han elaborat conjuntament la Cambra i el grup de recerca AQR-lab de la Universitat de Barcelona amb la col·laboració del Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya.

La presentació, que ha comptat amb la participació de Miquel Valls, president de la Cambra, i d'Ignacio López Chocarro, president del Consell i degà del Col·legi de Procuradors de Barcelona, ha permès donar a conèixer una problemàtica que té importants repercussions econòmiques en l'economia de Catalunya i del conjunt d'Espanya.

Els autors de l'estudi, Carmen Poveda, Directora d'Anàlisi Econòmica del Gabinet d'Estudis Econòmics i Infraestructures de la Cambra de Comerç de Barcelona, i Jordi Suriñach, Catedràtic en Economia Aplicada per la Universitat de Barcelona i membre del grup de recerca AQR-Lab, han analitzat per primera vegada l’impacte econòmic de les ineficiències que té l’actual sistema d’execució de sentències judicials i, a partir d’una comparativa de països, han realitzat propostes de millora.

El seu estudi destaca que el llarg període fins a l’execució efectiva de la sentència genera un risc i uns costos addicionals que poden ser molt importants per a les empreses o particulars afectats. Entre les dades i conclusions més rellevants de l'anàlisi, destaquen:

– La ineficiència de l'actual sistema judicial només permet recuperar el 21'8% de l'import econòmic de les sentències executades a Catalunya.

– Per cada milió d’euros de més que es poguessin recuperar, el PIB de Catalunya s’incrementaria en gairebé 350.000€, es generarien 133.006€ més de rendes fiscals i es contribuiria a crear i/o mantenir 5 llocs de treball a temps complet.

– El termini mitjà del procés per recuperar els imports és d’1 any i 9 mesos.

– El sistema d’execució té una taxa de congestió mitjana superior al 400% i es calcula que per posar-se al dia es necessitarien més de tres anys addicionals.

– Per corregir la situació, l’estudi proposa reformar els procediments d’execució per agilitzar-los (impulsant tribunals especialitzats, simplificant els processos, millorant la informació que reben els afectats,…) i crear una nova figura d’agent d’execucions, que en el cas espanyol podria ser assumida pels procuradors.

Si voleu conèixer més detalls de l'estudi, podeu consultar aquí la nota de premsa de la Cambra de Comerç.

Si voleu consultar l'estudi complet, podeu fer-ho en aquest enllaç.