Noticies


Noticies

ÈXIT DE PARTICIPACIÓ A LA CONFERÈNCIA DE LA TORRE AGBAR
23 d'Octubre de 2012

ÈXIT DE PARTICIPACIÓ A LA CONFERÈNCIA DE LA TORRE AGBAR

El Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona va celebrar el passat dijous 18 d'octubre la conferència sobre el passat, el present i el futur de la justícia i la professió. L’acte, emmarcat dins dels actes commemoratius del 500 aniversari, va comptar amb la participació de l’advocat i escriptor Ildefonso Falcones, la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, i el degà del Col·legi, Ignacio López Chocarro.

El vicedegà Ramón Daví, va exercir de mestre de cerimònies amb un parlament davant les 300 persones que omplien l’auditori. Daví va fer referència al cinquè centenari, a la simbologia que s’amaga al darrere de cadascun dels actes de celebració i també va fer una analogia entre la Torre Agbar, símbol de la modernitat barcelonina, i els procuradors, que han de ser partícips de la modernitat de l’àmbit judicial.

Un cop donat el tret de sortida, Ildefonso Falcones va centrar la seva exposició explicant l’origen de la figura del procurador i com aquesta va anar evolucionant, fins arribar al segle XIX. Aquest recorregut va comprendre, entre d’altres, les referències al liber iudiciorum o llibre del Judicis (S VII), que reconeixia el dret que tenien les persones a ser representades davant dels tribunals, els Costums de Tortosa, el text on es començaren a reconèixer les competències que podien exercir els procuradors, i la constitució de la primera corporació de Procuradors: la Confraria de Sant Iu, el 1512.

El segon torn de paraula va ser el de la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, que va recollir la història dels procuradors just on ho va deixar Falcones. La consellera va arrencar des d’aquell punt per destacar l’impacte negatiu que suposava en l’actualitat mantenir una justícia “concebuda, dissenyada i organitzada segons les necessitats del segle XIX” i va emfatitzar la seva aposta per la modernització de la justícia. Una modernització que passa, segons va indicar, per comptar amb tots els operadors existents en l’àmbit de la justícia.

Finalment, Ignacio López va parlar del futur de la professió. Un futur que no és possible “sense entendre la nostra història” i que passa “per acostar la procura a la societat i saber explicar quin és l'espai que ocupem dins de les diferents professions jurídiques”. Un futur on “és necessària la participació de tots els professionals en els seus respectius àmbits; Jutges, Secretaris, Fiscals, Advocats i també els procuradors dels tribunals, cadascun, insisteixo, amb les seves respectives funcions”.