Noticies


Noticies

EL DEGÀ DE L´ICPB DESTACA, EN UNA CONFERÈNCIA DE RAFAEL CATALÁ, QUE LA JUSTÍCIA TÉ UNA ´ASSIGNATURA PENDENT´ EN L´EXECUCIÓ
27 de Gener de 2017

EL DEGÀ DE L´ICPB DESTACA, EN UNA CONFERÈNCIA DE RAFAEL CATALÁ, QUE LA JUSTÍCIA TÉ UNA ´ASSIGNATURA PENDENT´ EN L´EXECUCIÓ

El darrer 25 de gener es va celebrar la jornada “Justícia i impuls de l’activitat econòmica” de Foment del Treball, que va reunir diverses personalitats del món jurídic a Barcelona. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, i el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, van participar en la sessió inaugural, a la qual va assistir el degà del Col·legi de Procuradors de Barcelona (ICPB), Ignacio López Chocarro, que va dur a terme una intervenció en el torn de preguntes sobre diverses qüestions judicials.

Durant la inauguració, Catalá va defensar que la major seguretat jurídica d’un país redunda en un major potencial per atraure inversió i ser competitiu econòmicament, motiu pel qual considera que s’ha de valorar l’esforç espanyol. Per la seva banda, Gay de Montellà va subratllar que l’increment de la competitivitat d’Espanya, el creixement econòmic i la creació de llocs de feina es veuran estimulats per tot allò que contribueixi a agilitzar els tribunals.

En la seva intervenció, López Chocarro va valorar positivament el fet que Espanya s’hagi “apropat a la resta de països pel que fa al timing de tramitació dels procediments judicials en fase declarativa”, però alhora va destacar que “tenim una assignatura pendent en la fase d’execució”. En aquest sentit, el degà de l’ICPB va citar dades estadístiques de l’Evaluation of European Judicial Systems (CEPEJ) per constatar que és justament en aquesta fase judicial on Espanya es troba a la cua de la resta de països d’Europa.

López Chocarro també va posar èmfasi en el fet que, actualment, no s’està fent un bon ús de les eines per esbrinar els béns dels executats. De la mateixa manera, va qüestionar l’actual gestió de l’Oficina Judicial, que va considerar molt deficient. I és que, segons va destacar el degà de l’ICPB, la gestió dels Jutjats hauria de ser més eficient per tal que el seu funcionament fos més òptim.

El ministre de Justícia, en resposta a les paraules de López Chocarro, va reconèixer que coincidia amb els seus plantejaments. Així, va considerar que, de cara al futur, serà necessari revisar el procés d’execució civil per tal de fer-lo mes eficaç, tasques en les que una major intervenció del procurador podria ajudar-hi molt, admetent també la necessitat de revisar alguns aspectes relatius al funcionament i la gestió de l’Oficina Judicial. En paraules de Rafael Catalá a la sessió, “si som capaços de tenir millors lleis, més i millors professionals i utilitzem les noves tecnologies, aconseguirem una justícia més àgil, propera, de qualitat i immediata. Aquest sistema de garanties és el mitjà per enfortir la nostra economia i atraure inversions”.

En el marc de la jornada de Foment del Treball es van presentar dos estudis publicats recentment per analitzar, precisament, l’impacte de la justícia sobre l’activitat econòmica. Un dels informes, elaborat per la CEOE, es titula “Propostes per potenciar el creixement econòmic i millorar l’administració de Justícia”. L’altre, a càrrec del Consejo General de Economistas, es titula “Implicacions econòmiques del funcionament de la justícia a Espanya”.

Disposeu de més informació en aquest enllaç